Over Truska Bast

“Ik studeerde Nederlands aan de UvA, volgde in 1996 de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek (PDOJ) in Rotterdam en kwam in 1997 in dienst als verslaggever bij Het Parool. In 2004 besloot ik freelancer te worden. Voor Het Parool bleef ik kinderboeken recenseren; daarnaast schreef ik onder meer voor De Groene AmsterdammerOpzij, Linda, de VPRO Gids en de Vara Gids. Eind 2010 verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam mijn boek En zij die na ons komen. In dit boek, waarvan vier drukken verschenen, beschrijf ik aan de hand van drie families hoe het leven in Nederland in honderd jaar is veranderd. (Lees hier meer over mijn boek.)

In september 2017 verscheen bij uitgeverij Querido mijn boek Uw wil geschiede, kinderen op katholieke kostscholen. Hierin vertellen twintig oud-leerlingen hoe het was om op kostschool te zitten. Voor sommigen was het donkere tijd, anderen hebben meer geluk gehad en blikken met positieve gevoelens terug op die periode. Uw wil geschiede laat zien hoe het kostschoolsysteem in elkaar zat, maar vooral wat dat voor deze kinderen betekende. En ook: hoe ze manieren vonden om ondanks de totale controle toch ‘iemand te zijn’, door kattenkwaad uit te halen bijvoorbeeld, uit te blinken in sport of door het systeem op hun eigen manier te sabotteren.

Sinds 2011 geef ik naast het schrijven van tijd tot tijd cursussen aan mensen die hun eigen levensverhaal op papier willen zetten. Dat doe ik bijvoorbeeld via Editio, waar ik online cursussen geef, maar ook via ScriptPlus. In 2014 verscheen een boek dat ik schreef in opdracht van het Voedingscentrum: Van schaarste naar overvloed, over de geschiedenis van de voedingsvoorlichting in Nederland sinds 1940. Daarnaast werk ik als freelance eindredacteur voor Kind en Adolescent Praktijk.

Januari 2018