Over Truska Bast

Ik studeerde Nederlands aan de UvA, volgde in 1996 de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek (PDOJ) in Rotterdam en kwam in 1997 in dienst als verslaggever bij Het Parool. In 2004 besloot ik freelancer te worden. Voor Het Parool bleef ik kinderboeken recenseren; daarnaast schreef ik onder meer voor De Groene AmsterdammerOpzij, Linda, de VPRO Gids en de Vara Gids. Eind 2010 verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam mijn boek En zij die na ons komen. In dit boek, waarvan vier drukken verschenen, beschrijf ik aan de hand van drie families hoe het leven in Nederland in honderd jaar is veranderd. (Lees hier meer over dit boek.)

In september 2017 verscheen bij uitgeverij Querido mijn boek Uw wil geschiede, kinderen op katholieke kostscholen. Hierin vertellen twintig oud-leerlingen hoe het was om op kostschool te zitten. Voor sommigen was het donkere tijd, anderen hebben meer geluk gehad en blikken met positieve gevoelens terug op die periode. Uw wil geschiede laat zien hoe het kostschoolsysteem in elkaar zat, maar vooral wat dat voor deze kinderen betekende. En ook: hoe ze manieren vonden om ondanks de totale controle toch ‘iemand te zijn’, door kattenkwaad uit te halen bijvoorbeeld, uit te blinken in sport of door het systeem op hun eigen manier te sabotteren.

Momenteel werk ik in opdracht van Querido aan een boek over het leven van kinderboekenillustrator Mance Post (1925-2013). Ze werd vooral bekend door haar tekeningen in de boeken van Guus Kuijer over Madelief, en bij de dierenverhalen van Toon Tellegen. Maar ze illustreerde bijvoorbeeld ook voor Annie M. G. Schmidt, An Rutgers van der Loeff en Rita Törnqvist-Verschuur. Bovendien was ze een markante verschijning in haar buurtje, de Amsterdamse Prinsengracht, waar ze meer dan vijftig jaar in een souterrain woonde.

Daarnaast werk ik als eindredacteur voor Kind en Adolescent Praktijk, een vakblad voor kinder- en jeugdpsychologie en -psychiatrie, en als tekstschrijver voor uiteenlopende opdrachtgevers.

Mei 2020

%d bloggers liken dit: